Het sociaal domein kent veel uitdagingen en een medewerker binnen het sociaal domein moet in hedendaagse tijd over veel vaardigheden beschikken om hiermee om te gaan.
Klantcontact
Zo moeten wij hedendaags in het sociaal domein beschikken over sterke communicatieve vaardigheden om onze klanten in beweging te brengen en dus te motiveren. Jezelf motiveren kan al ontzettend lastig zijn, laat staan een ander. Hiervoor is het nodig om begrip te hebben over het proces wat gedrag stuurt, zodat jij als hulpverlener effectief jouw klant in beweging kan brengen.
Als ervaringsdeskundige in het sociaal domein heb ik jarenlang ervaren hoe lastig het kan zijn. Door als coach mij te verdiepen in gedragswetenschap, NLP (Neurologisch Linguïstisch programmeren) en communicatie en motivatie, lukt het mij om uitval bij mijn klanten te voorkomen en trajecten sneller rond te krijgen door intrinsieke motivatie bij mijn klanten op te roepen. Zo kon ik voorkomen dat trajecten ontzettend lang zouden duren, betrokken partijen kosten zouden maken (die zij waarschijnlijk nooit vergoed zouden krijgen) en kon ik mijn klanten helpen uit stressvolle situaties (en schulden) te komen en ze perspectief te bieden voor een nieuwe toekomst.
Als trainer is het mij vervolgens gelukt om mijn kennis over te brengen en ook anderen te helpen gelijke resultaten te realiseren. Van schuldhulpverleners, bewindvoerders tot aan maatschappelijke werkers, het zijn essentiële vaardigheden die wij allemaal moeten bezitten om onze klanten effectief in beweging te brengen en om uitval te voorkomen.
Emotie- en timemanagement
Daarbij wordt het werk van een medewerker binnen het sociaal domein ook steeds uitdagender. Veel teams binnen gemeenten ervaren hoge werkdruk en dreigen uit te vallen.
Ik heb zelf ervaren hoeveel impact dit kan maken en in 2017 heeft dit zelfs geleid tot een burn-out. Dit was voor mij een onmisbare ervaring, want hierdoor heb ik de schakel kunnen maken tussen theorie en praktijk, door toe te passen wat ik al die jaren had geleerd. Zo leerde ik mijn emotionele staat te beschermen tegen de negatieve invloeden van stress sensitieve dienstverlening. Ik leerde verder effectief mijn werk te effectief plannen en zo te voorkomen dat ik of onderprikkeld raakte (bang in mijn comfort zone) of overprikkeld raakte (haastend in een stress zone).
Hierna heb ik weer de schakel kunnen maken om burn-out en uitval binnen mijn team te voorkomen en heb ik andere teams binnen gemeentes kunnen helpen hetzelfde te realiseren.
Zowel uitval van klanten en uitval van medewerkers kan voorkomen worden. Na een persoonlijk gesprek kunnen wij specifiek de uitdagingen van jouw team herkennen en kom ik in de vorm van een Plan van Aanpak een oplossing aandragen, waarbij ik een training/workshop verzorg wanneer wij het eens zijn over de oplossing. Ben jij benieuwd of ik wat voor jou of jouw team kan betekenen? Neem contact met mij op en dan gaan wij met elkaar in gesprek.